Top 31 Interview questions for quality control analyst in pharma

Interview is challenge for the newbies as well as experience candidate also, but here I am going to make you relax with respect to interview questions for quality control analyst for pharmaceutical.

Generally interviewer can check your knowledge or can check how you are capable to handle the situation while working on shop floor or can be a both reason.

Here I am going to share pharma interview questions and answers for quality control analyst. Interview questions for fresher and experienced candidates are may be:

The questions such as validation, Data integrity, Audit trail, significant change in stability, Alcoa Plus, ICH Guidelines and many more.

What are the pharma Interview Questions for quality control analyst?

Question 1- What is Dissolution?

Answer- Dissolution is nothing but the time required to dissolved the active drug substance into a medium in given set of condition.

Question 2- What is Q value in dissolution?

Answer- Q value is a % of drug release.

Question 3- What is stability study?

Answer- Stability study is study of the drug substance or drug product that provides an evidence that the drug product or drug substance is stable over a time period (Shelf life) under the influence of environment factors such as temperature, humidity and light.

Question 4- What is stability chamber?

Answer- Stability chambers are the chambers to store the stability sample at different storage condition to understand the impact of the different climatic condition on the drug substance or drug product.

Question 5- What is Significant change?

Answer- Significant change is an remarkable change in any physical or chemical condition of the drug product or pharmaceutical product.

Significant change in Stability
Significant Change in Stability

Also Read:

Dissolution Interview Q&A

List of Quality Control Instrument Principle

Question 6- What is significant change as per ICH?

Answer- According to ICH significant change of the drug product is defined as;

1. A 5% change in assay from the initial value; or failure to meet the acceptance criteria for potency when using biological or immunological procedures.

2. Any degradation product’s exceeding it’s acceptance criterion.

3. Failure to meet acceptance criteria for appearance, physical attributes, and functionality test, ( eg. color, phase separation, Resuspendibility, caking, hardness, dose delivery per actuation). However, some changes in physical attributes,( eg. softening, suppositories, melting of creams) may be expected under accelerated conditions.

4. Failure to meet acceptance criterion for pH.

5. Failure to meet the acceptance criteria for dissolution for 12 dosage units.

Question 7- What is stability guideline as per ICH?

Answer- According to ICH, Q1 is a Stability guideline.

Question 8- Total how many ICH quality guidelines?

Answer- Total 14 quality guidelines as per ICH.

Question 9- What are the 14 ICH quality guidelines?

Answer-

ICH Q1- Stability

ICH Q2- Analytical Validation

ICH Q3- Impurity

ICH Q4- Pharmacopeia

ICH Q5- Quality of Biotechnological Product

ICH Q6- Specification

ICH Q7- Good Manufacturing Practices

ICH Q8- Pharmaceutical Development

ICH Q9- Quality Risk Management

ICH Q10- Pharmaceutical Quality System

ICH Q11- Development and Manufacture of drug substances

ICH Q12- Lifecycle Management

ICH Q13- Continuous Manufacturing of drug substances and drug products

ICH Q14- Analytical Procedure Development

Question 10- How many types of dissolution as per USP?

Answer- Total 7 types of dissolution as per USP.

Question 11- What are the 7 apparatus of dissolution as per USP?

Answer- Apparatus 1 – Basket

Apparatus 2 – Paddle

Apparatus 3 – Reciprocating cylinder (Not accepted by Japanese Pharmacopoeia)

Apparatus 4 – Flow through cell

Apparatus 5 – Paddle over disc

Apparatus 6 – Rotating cylinder

Apparatus 7 – Reciprocating Disc

Question 12 – What is S1, S2, and S3 as per USP?

Answer- Dissolution test is performed in three stages that is S1, S2 and S3.

Question 13- What is dissolution acceptance criteria as per USP?

Answer-

StageNo. of Units to be testedAcceptance criteria
S16No unit is less than Q+5%
S26Average of 12 units (S1+S2) is equal to or greater than Q, and no unit is less than Q-15%
S312Average of 24 units (S1+S2+S3) is equal to or greater than Q, and not more than 2 units are less than Q-15% and no unit is less than Q-25%
Dissolution acceptance criteria as per USP

Interview questions for quality control analyst for experienced

Question 14- What is Standard?

Answer- Standard is known concentration solution.

Question 15- Why KBr used in IR?

Answer- 1. KBr is inactive substance in IR range

2. KBr dipole moment is zero.

3. KBr is temperature substance.

Question 16- Why water not used in IR spectroscopy?

Answer- 1. Water is strong polar solvent

2. In IR region water shows two strong peaks

Question 17- What is Karl Fischer Principle?

Answer- The principle of Karl Fischer is “The titrimetric determination of water is based on an quantitative reaction of water with anhydrous Sulphur dioxide and iodine in the presence of suitable base.”

Question 18- What is correction?

Answer- Any repair, modification, adjustment, relabeling, destruction or inspection of a combination product without its physical removal from its point of use to some other location.

Question 19- What is recall?

Answer- Recall is a action to removal of specific products or batches of the product from the market.

Question 20- What is Mock recall?

Answer- Tracing a specific batches of the product in the market to access the preparedness and efficacy of the distributor/carry and forwarding agents/global distribution center to get back details of the product in shortest possible time.

Question 21- What is Quality Defects in Pharmaceutical?

Answer- Attributes of the medicinal product or component ( which may affect the quality, safety and efficacy of the product) which are not inline with approved product specification.

Question 22- What is full form of NDA, ANDA, and IND?

Answer- NDA- New Drug Application

ANDA- Abbreviated New Drug Application

IND- Investigational New Drug

Question 23- What is 21 CFR?

Answer- 21 CFR is Code of Federal Regulation Title 21 which represents “Food and Drugs”.

Question 24- What is Data Integrity in pharma?

Answer- Data integrity is the complete, consistent and accuracy of the data throughout lifecycle.

Question 25- What is Audit Trail?

Answer- Audit trail is nothing but the secure, time stamped, computer generated electronic records that allows for reconstruction for course of events relating to creation, modification or deletion of electronic records. It is chronological record of the activity happened such as what, when, why, where etc.

Question 26- What is 21 CFR part 11?

Answer- FDA 21 CFR Part 11 represents “Electronic signature and Electronic Records”

Question 27- What is Validation?

Answer- Validation is a process of establishing documentary evidence demonstrating that a process, procedures or activity carried out in the testing and then production maintains the desired level of compliance at all stages.

OR

A process validation is defined as the collection and evaluation of data from process design stage throughout the production, that establishes the scientific evidences that a process is capable to produce consistently delivering the quality products.

Question 28- What are the types of Validation?

Answer- i. Prospective Validation

ii. Retrospective Validation

iii. Concurrent Validation

iv. Revalidation

Question 29- What is LOD and LOQ?

Answer- LOD is lowest amount of analyte can be detected but not necessarily to quantitate.

LOQ- is lowest amount of analyte detected and can be quantified at defined level.

Question 30- What is Alcoa Plus?

Answer- Alcoa plus is acronyms of

A- Attributable

L- Legible

C- Contemporaneous

O- Original

A- Accurate

C- Complete

C- Consistent

E- Endurance

A- Available

Question 31- What is Full form of ICH?

Answer- International Council for Harmonization of technical requirement for pharmaceuticals for human use.

Interview Questions for quality control analyst
Interview Questions for quality control analyst

The person who going to attain the interview for quality control they can visit in between provided links or else can visit Pharmabeej channel

Related Article:

Disintegration Interview Q&A

Friability Interview Q&A

Leave a Comment

five + 2 =

x