31 most important interview questions and answers on dissolution for quality control in pharma

How to face interview is quite difficult problem for newbie.In this article I tried to cover top interview questions and answers on dissolution. Most common interview questions and answers on dissolution that helps to candidate before going to interview.

While interview most of the analysts are having fear regarding interview questions, by reading this article those analysts will build some confidence on them for interview.

So this is just a small try to help the pharma enthusiastic and the candidate those have interview ahead in future or who wants know the related questions and answers on dissolution test.

For remaining instruments interview questions I will cover in upcoming articles. Such as interview questions on UV visible spectrophotometer, Interview questions on IR spectroscopy, Interview questions on KF autotitrator etc.

How to pass the interview is big challenge for the newbies, for those candidates this article is very useful. Interviewer can ask any question but if you have proper knowledge then you can easily face the interview.

Table of Contents

Top Interview Questions and Answers on Dissolution:

Question 1: What is Dissolution?

Answer: Dissolution a one of the test in pharmaceutical industry to check the time required to dissolve the drug into a given medium in specified condition.

Question 2: What is the principle of dissolution?

Answer: Dissolution is a test to identify the rate of drug dissolved in to the given set of the condition. Such as pH, Temperature, Stirring speed etc.

Question 3 : How many types of Dissolution?

Answer: As per USP there are 7 types of dissolution.

Question 4: What are the 7 types of dissolution?

Answer: As per USP Type 1 is Basket, Type 2 is Paddle, Types 3 is Reciprocating cylinder, Type 4 is Flow through cell, Type 5 is Paddle over disc, Type 6 is Rotating cylinder, Type 7 is Reciprocating Disc.

These are 7 types of dissolution. Aa per USP, “types” are pronounces as “Apparatus”.

Out of that Type 4 is not accepted by Japanese Pharmacopoeia.

Question 5: What is USP chapter number for Dissolution?

Answer: As per USP Chapter No. <711> is represents a dissolution.

Question 6: What does mean by “Q” value in dissolution?

Answer: “Q” value is a amount of the dissolved active ingredient specified in the individual monograph.

Question 7: Why SLS used in dissolution medium?

Answer: SLS is used as a dissolution medium for poorely water soluble drugs.

SLS is nothing but the Sodium Lauryl Sulfate.

Question 8: What should be the temperature of the dissolution medium?

Answer: Temperature of dissolution medium should be 37.0 +/- 0.5 ℃

Generally it is body temperature, ranges from 36.5℃ to 37.5℃.

Question 9: What should be the pH of dissolution medium?

Answer: pH of the medium should be in the range of 5℃ to 7℃. But it can varies on condition.

Question 10: What type of study is dissolution?

Answer: Dissolution is a Invitro Study.

Question 11: What is PBS buffer used for?

Answer: PBS buffer used in biological research.

PBS is a short form of Phosphate Buffer Saline.

Question 12: What is dissolution time?

Answer: Dissolution is a time required to dissolve drug in given set of condition.

Question 13: What is the difference between Dissolution and Disintegration?

Answer: Dissolution is measures a time to dissolve the drug into dissolution medium and disintegration is measures a time to break a drug into fragments in given medium.

Interview questions and answers on dissolution for pharmaceutical.
Interview Questions and Answers on Dissolution

Question 14: What are the factors affecting the rate of drug dissolution?

Answer: Factors affecting on the rate of drug dissolution is Solubility, Salt formation, particle size, temperature, pH.

Question 15: What are the 3 ways to speed up dissolution?

Answer: Surface area, Agitation of solution (Stirring) and Temperature.

Also Read:

Data integrity and Alcoa plus

10 principle of Current Good Manufacturing Practices

Why do we need to know interview questions and answers on dissolution?

In pharmaceutical industry dissolution is an important test to check the bioavailability of the drug. If we want to survive in quality control department, it is important to know the basics of the instruments used in quality control.

There fore I tried to cover maximum questions related to “interview questions and answers on dissolution” in this article.

Question 16: How does the tempreture affect the dissolution rate?

Answer: Increase in temperature is increases the rate (of drug dissolution) effective breaks of tablets or capsules.

Question 17: Why does agitation (stirring) increase the rate of dissolution?

Answer: Because agitation helps to distribute the solute particles throughout the solvent.

Question 18: Does salt dissolves quicker in hot water than cold water?

Answer: Yes, salt dissolves faster in hot water than cold water. It is advisable to use hot water for salt dissolution.

Question 19: Does dissolution is endothermic or exothermic?

Answer: Dissolution is may be a endothermic (temperature goes down) or exothermic (temperature goes up) depends on the reaction of the drug with dissolution medium.

Question 20: Does air bubbles affects to the dissolution of drug?

Answer: Yes, It’s affects to the dissolution of the drug.

Question 21: What is the affect of air bubbles in dissolution of drug?

Answer: Air bubble may stick to the tablet and can change the rate of drug dissolution.

Question 22: Why sinker used in dissolution test?

Answer: Sinkers are used for floating tablets to set it down, for capsules and for the sticky nature of tablets (to avoid stick to the vessel bottom).

Question 23: What is purpose of basket?

Answer: Basket is used for the capsules to immerse in the medium or for floating tablet.

Question 24: What is sampling point in dissolution test? Or what is aliquote withdrawal position in dissolution?

Answer: The sample is withdrawn from a zone midway between the surface of the dissolution medium and top of the rotating paddle/basket, not less than 1 cm away from vessel wall.

Question 25: How to select dissolution medium?

Answer: It is based on the drug substance and formulation characteristics and interaction among compounds.

Question 26: How to increase the dissolution rate?

Answer: Dissolution rate can be increase by three reasons such as, 1. Decrease in particle size, 2) Increase in temperature, and 3) increase in the stirring speed.

Question 27: What is dissolution profile?

Answer: Dissolution profile is a invitro study, to identify the % of drug dissolved at different time intervals.

Question 28: What is Apparatus 1/Type 1 and Apparatus2/type 2 as per USP?

Answer: As per USP apparatus 1 is basket and apparatus 2 is paddle.

Question 29: What is Apparatus1/type 1 and Apparatus2/ Type 2 as per IP?

Answer: As per Indian Pharmacopoeia apparatus 1 is paddle and apparatus 2 is basket.

Question 30: what is apparatus 1 and apparatus 2 as per BP/EP?

Answer: As per BP/EP apparatus 1 is basket and apparatus 2 is paddle.

Question 31: Why paddle and basket used for dissolution?

Answer: Basket is used for capsules or floating tablets and paddle is used for all.

This article will help the candidate who is searching for the quality control department in pharmaceutical.

interview questions and answers on dissolution
Lab India Dissolution apparatus

Conclusion:

Pharmaceutical industry is very wast industry, it is very important to update yourself regularly. What are the new changes are made effective in ICH guideline or FDA guideline is important to update regularly.

Here in interview questions and answers on dissolution we come to know the principle of dissolution and what are the types of dissolution.

Also Read:

Difference between Assay potency and purity

Principle’s of Quality control instruments

You can check Pharmabeej channel for video that is also related to Interview questions and answers on dissolution.

Or just watch following video.

Thanks for Reading…”Interview questions and answers on dissolution”

Sharing is Pairing…

4 thoughts on “31 most important interview questions and answers on dissolution for quality control in pharma”

Leave a Comment

4 × 1 =